torstai 27. lokakuuta 2016

Suussa Sulava (raaka)Suklaafudge

Raakaruokailu on kasvattanut suosiotaan viime vuosina runsaasti. Tuntuu, että joka kaupasta alkaa löytyä esimerkiksi raakasuklaata. Itse en ole vannonut ikinä minkään erityisen ruokavalion perään (poislukien kasvisruokailu), mutta tykkään kokeilla uusia juttuja. Raakasuklaita olen maistanut eri muodoissa, ja kokenut niiden maun pääsääntöisesti liian tummaksi ja kitkeräksi. Noin vuosi sittten törmäsin mieheni siskon kautta raakasuklaafugdeen, joka yllätti herkullisuudellaan. Fudgen maku on tummaa raakasuklaata miedompi ja muistuttaa Fazerin Wienernougatia. Vaikka en noudata sokeritonta ruokavaliota, on mukava tehdä välillä herkkuja ilman valkoista sokeria. Sokeriton fudge on lisäksi maidoton ja gluteeniton. Fudgeen lainattu ohje löytyy täältä, olen muokannut ohjetta hieman makumieltymysten ja Oululaisten kauppojen valikoimien mukaan. Tämä fudge ei ole ihan virallisesti raaka, sillä mantelitahnan mantelit ovat kevyesti paahdettuja. Kutsun tätä kuitenkin raa`aksi, sillä läheltä liippaa.. Kuvat ovat valitettavasti huonolaatuisia kännykkäräpsyjä, mutta riittäviä ohjeen ja fudgen herkullisuuden ymmärtämiseksi!




Pähkinäinen raakasuklaafudge (noin 20 kpl):

- 1 dl mantelivoita/tahnaa
 (tai vaihtoehtoisesti jotain pähkinävoita, esim. cashew)
- 1/2 dl kaakaovoita
- 1 rkl raakakaakaojauhetta
- 2 rkl hunajaa
- koristeluun cashewpähkinöitä

1. Sulata kaakaovoi vesihauteessa.



2. Sekoita joukkoon hunaja sekä mantelivoi (alla olevan kuvan bionan mantelivoi on hieman kovatöinen irrottaa huoneenlämpöisenä purkistaan, mutta irtoaa kyllä esimerkiksi isolla lusikalla).




3. Lisää joukkoon raakakaakaojauhe.




4. Vatkaa seos kuohkeaksi sähkövatkaimella.

5. Kaada suklaa leivinpaperilla vuorattuun astiaan (neliön tai suorakulmion muotoinen jos haluat paloista neliöitä, kuvassa olevassa muovirasiassa kaksinkertainen annos fudgea).

6. Koristele fudge esimerkiksi cashewpähkinöillä.




7. Anna jähmettyä jääkaapissa tai pakastimessa jonkin aikaa (pakastimessa jähmettyy nopeammin).

8. Pilko jähmettynyt fudge paloiksi veitsellä.

Nauti, tarjoa vieraille tai vie vaikka lahjaksi valmis fudge. Itse innostuin tästä herkusta viime syksynä sen verran kovasti, että vein useimmille vieraille sitä tuliaiseksi. Tuntui maistuvan, ja monet yllättyivät, että raakasuklaakin voi olla "hyvää". Fudge ei ole maailman makein, mutta on maistunut useammalle "sokerihiirelle". Fudge on helppo ja nopea (jähmettymisaikaa lukuun ottamatta) valmistaa. Itse olen hankkinut mantelivoin, raakakaakaon ja kaakavoin Oululaiselta Kärkkäiseltä. Punnitse & Säästä tarjoaa myös runsaasti vaihtoehtoja raakaleivontaan. Fudgen ainut miinuspuoli on hieman kalliit raaka-aineet esimerkiksi tavalliseen suklaaseen verrattuna. Mutta on sen arvoista mielestäni!

Ihania ja omannäköisiä nautiskeluhetkiä!

Ps. Varmoja pikkuhiljaa lähestyvän joulun merkkejä havaittu; havuja maljakossa ja tsaikka-lasit (omassa kodissani oli perinteisinä glögikuppeina) käytössä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti