lauantai 5. marraskuuta 2016

Raikas & Ravitseva smoothie

Mitä sinä nautit tavallisesti aamiaiseksi? Kuuluuko aamiaiseesi tiukat rutiinit kahvi & kaurapuuro -tyyliin vai vaihteleeko sen sisältö fiiliksen ja ajan mukaan? Entä välipalat? Ovatko ne summanmutikassa valittuja tuotteita vai tarkkaan suunniteltuja syömisiä? Kaikilla ei toki ruokavalioon edes kuulu aaminainen tai välipala. Meillä aamut alkaa lapsella oikeastaan aina puurolla, vanhemmat syövat joko puuroa tai leipää. Itse olen lisännyt vastikään aamuihini helpon ja herkullisen smoothien. Joskus pelkällä juomallakin pärjää pitkälle.


Smoothiet ovat aina kuuluneet ruokavaliooni jollakin asteella. Ennen tein ne enimmäkseen välipalan muodoissa itse pomituista marjoista. Olen aika vasta löytänyt niin nopean konstin tehdä pikainen piristysjuoma, että pakko jakaa se. Tätä ohjetta voisi joku kutsua laiskuudeksi, mutta minun mielestäni ohjetta kuvaa helppous, herkullisuus, tervellisyys ja oikeanlainen rentous.

Pikainen smoothiejuoma:

(1 isohko annos/kaksi pienempää annosta) 

- 1 pikkupussi (150g) rainbown pakaste smoothie -hedelmiä
- 2 dl rasvatonta luonnonjogurttia (aamuisin lisään tähän määrään yleensä vielä noin 125 grammaa rahkaa proteiiniensaannin varmistamiseksi)
-  2 tl auringonkukan-/ pellavansiemeniä, tai jotakin muuta hyvän rasvan lähdettä (esimerkiksi cashewpähkinöitä)Esimerkki-smoothiessa on pääosassa mansikkaa ja banaania, jonkin verran mustikkaa. Makuja löytyy valmispusseista myös eilaisia. Sulata pakasteesta otettu hedelmäpussi vesihauteessa, huoneenlämmössä tai mikrossa. Itse lasken yleensä kattilaan tulista vettä ja annan pussin sisällön sulaa siinä hetken aikaa. Jos teen lapselle smoothieta, keitän hedelmät. Mutta meille aikuisille keittoon menee vain ulkomaiset vadelmat.


Lisää sulaneet smoothiehedelmät tehosekottimeen ja lisää joukkoon 2 dl maustamatonta jogurttia. Jos haluat proteiinia lisää, laita joukkoon myös rahkaa. Toki jogurtin ja rahkan tilalta voi laittaa esimerkiksi mehua, (kaura)maitoa tai kivennäisvettä. Mielestäni tämä smoothie ei tarvitse makeuttajaa, sillä baanani tuo makeutta sopivasti juomaan. Jos haluat ravita smoothiella makeannälkää, lisää siihen loraus hunajaa.


Sekoita ainesosia tehosekottimessa (tai vaihtoehtoisesti sauvasekoittimella) niin kauan, että smoothien väri alkaa olla tasiaisen marjaisaa.

vasemmalla puolella auringonkukansiemeniä, oikealla pellavansiemeniä

Lisää lopuksi pinnalle (kuten kuvassa) siemeniä pähkinöitä tms. Tai vaihtoehtoisesti lisää ne vielä sekoitusvaheessa, jolloin sekoittuvat tasaisesti smoothieen, eikä tule suutuntumassa yllätyksiä.Nauti valmis smoothie tuoreena. Olen kokeillut myös niin, että aamulla kaadoin juoman pulloon, säilytin jääkaapissa ja nautin välipalaksi. Toimi noinkin. Smoothiehan itsessään on varmasti kaikille tuttu juoma, ja sitä voi varioida tuhansittain.

Tässäpä siis tämä helppo ohje yksinkertaisuudessaan. Viime päivinä tehty useampaan kertaan sairasteleva tyttö toisessa kainalossa, ja tämän saakin melkein kokonaan yhdellä kädellä valmistettua. Smoothieta tulee valmispusseista tehtyä itsellä entistä useammin, kun ei tarvitse alkaa pilkkomaan banaania ja sulattelemaan isoja satseja marjoja. Meidän marjavarasto on myös kohtuullisen pieni, ja säästelen marjoja ensisijaisesti lapsen puuroon talven yli.

Ps. Tuntuu vähän hassulta kirjoittaa ensin blogiini hyvistä raaka-aineista tehdystä suklaasta, ja seuraavaksi ohje pikasmoothiesta ulkomaisista marjoista. Mutta sitähän se arki; joskus hifistelyä, usemmiten tavistelua. Ja itse pidän kyllä tätä smoothieta erittäin terveellisenä juomana!

Piristystä launtaihin & rauhaa pyhäinpäivän viettoon!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti