sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Unelmien koti!

Kirjoitanpa ensimmäistä kertaa inspiraatiopostauksen blogiini. Olemme ajalemassa aivan täydelliseltä viikonloppureissulta kotiin päin (tekipä hyvää olla viikonloppu ilman yhtäkään älylaitetta ja kännykkä kiinni). Mikäs sen mukavampaa nyt kuin katsella kivoja kuvia matkan ratoksi. Olen muuten pian kirjoitellut livialle -blogia neljä kuukautta, huh kun aika menee nopeaa! Blogia on luettu reilusti yli 10 000 kertaa, mukava että lukijoita on löytynyt (suuressa mittapuussa pieniä lukemia, mutta minulle tarpeeksi ;).

Mielessäni pyörii kohtuullisen useasti, mitä haluasin uuteen, seuraavaan tulevaan kotiin. En tiedä mistä tämä levottomus johtuu, mutta tuntuu olevan verissä. Tämänhetkinen kotimme on ihana ja toimiva, sijainniltansa huippu. Mutta tämän kodin kunnostaminen on ensimmäinen kunnon remontti, jonka olemme yhdessä mieheni kanssa tehneet (edelliseen asuntoon maalattiin seiniä yms.). Mieleni halajaisi seuraavaa remppaa, sillä nyt tietäisin aika tarkalleen, mitä haluan/mme. Vaikka uuden kodin remontoiminen ei olisi vielä piitkään aikaan edessä, nautin silti suunnattomasti haaveilusta ja suunnittelusta. Jos aikaa olisi, keräilisin inspiraatiokuvia vaikka kuinka usein, mutta harvoin aikaa tälläiselle minun kalenteriini jää. Nämä esittelemäni kuvat ovat tyylillisesti erilasia. Jokaisen kuvan tunnelmassa viehättää jokin, josta haluaisin palasen omaan kotiin. Olen lisännyt jokaisen inspiraatiokuvan vasempaan alakulmaan alkuperäisen lähteen reiluuden nimissä.

283

Unelmiemme koti voi olla pätkä 2000 -luvun rivitalosta (jonka voisi  lähes täysin uusia), se voi olla miehen nikkaroima kompakti omakotitalo, toisaalta se voi olla myös kiva vanhanaikainen kaupungissa sijaitseva karrostaloasunto tunnelmallisine terasseineen. Unelmista villeimmissä se on rintamamiestalo(todellisuudessa liian epäkäytännöllinen omaan käyttöön) tai vanha tehdastila, johon rakentaisimme loft -tyyppisen asunnon (tuskin Oulussa ainakaan kävelee vastaan). Unelmien koti voi olla siis melkein mitä vain ja missä vain. Palikoita uuden kodin kokonaisuuteen olen kuitekin jo miettinyt. Jokaisen haaveen alla on inspiraatiokuvia kyseisestä ratkaisusta.

Kattoparrut. Olisi ihana jos kodissa olisi tunnelmalliset kattoparrut(/palkit) näkyvissä. Meillä kotona oli näkyyvillä katto, jonka päälle levy olisi siihen aikaan pingoitettu, mutta vanhemmat halusivat pysyä parrukatossa. Lienekö tämä mieltymys juurtuu jo lapsuudesta siis. Parrut toisivat kivasti sielukkuutta myös uuteen asuntoon. Parrut haluaisin valkoisina tai vaaleanharmaina, jotten kyllästyisi niihin nopeasti. Inspiraatiokuvissa kyllä viehättävät mustat ja puisetkin palkit.


284

285


286


287

Harjakatto jyrkällä harjalla olisi tosi cool. Siis jos rakentaisimme omakotitalon. Ulkomateriaalina miellyttäisi joko musta, valkoinen tai harmaa lauta tai vaihtoehtoisesti kivi. En haluaisi tällä hetkellä suosittuja rimotuksia ulkopuolelle. Innoittajana kattoon mm. etelä-Viron vanhanaikaset jyrkkäharjaiset omakotitalot.


288


289

290


291

Viistokattoa. Jos talossa saattuu olemaan kaksi kerrosta, niin olisi ihana jos yläkerrassa olisi tunnelmallista viistokattoa esim. paneelipinnalla. Toki yksikerroksisessakin asunnossa voi olla kyseistä kattoa. Yksi mahdollisuus olisi rakentaa myös puolitoistakerroksinen talo yhteen kerrokseen, mutta viistokatollisella parvella.

292

293
294

295

Ikkunallinen sauna ehdottomasti. Aika simppeli toive, vaatii vain sen, ettei sauna ole keskellä asuntoa. Plussaa tietysti olisi kauniit näköalat saunan ikkunasta. Näköalaikkuna kylpyhuoneessa (olettaen että ikkuna metsään päin, mikä aika epärealistista, sillä haluamme asua kaupungin kupeessa) toimisi myös.


296
297


298

299

300


Lautalattia ehkäpä harmaana, myös musta tai vaaleat puunsävyt viehättävät lankkulattioissa. Lattia kalanruotokuviossa olisi myös tosi kiva! Lautalattiasta olen haaveillut jo useamman vuoden. Mutta esimerkiksi tämänhetkisen asunnon henkeen se ei olisi mielestäni sopinut. Kriittisiltä olen kuullut, että lautalattia kolhuuntuu helposti, mutta minusta kolhut toisivat ihanaa rosoa varsinkin uuteen asuntoon. Lautalattian sijaan koko lattia voitaisiin pinnoittaa myös esim. designbetonilla (eläväinen & harmaa sävy). Betonimainen lattia olisi kiva ja käytönnöllinen. Yhtenäin lattia suurentaa kivasti pienempää tilaa. Mutta ehkä tämä olisi liian kolkko kaikkiin tiloihin, tai vaatisin ainakin sisustukseen kovasti lämpöä.


301

302

303


304

305


306


307

308

Ikkunansyvennykset. Haaveena on ihanan tunnelmalliset perinteiset ikkunansyvennykset, joihin voi asetella vaikka koristeta. Olisi ihanaa myös omistaa muita ikkunoita syvempi "lukuikkuna", johon voisi rakentaa oman "näköalapesän".


309

310

Ristikkoikkunat. Unelmien kodissa olisi idylliset ja tunnelmalliset valkoiset ristikot ikkunoissa. Mahdollisuus myös jossain vaihessa ottaa pois jo kyllästyttää.

311



312

Kauniita laatoituksia. Nyt miellyttää erityisesti kalanruotokuviot ja kuusikulmiolaatat. Kuusikulmiolaatoista kauniimipia ovat mielestäni kooltaan pienimmät laatat, eli kennomosaiikki. Marrakech -tyyliset laatat (318, 319 & 320) miellyttävät edelleen, en tiedä uskaltaisinko kuitenkaan  oikeasti laittaa niin vahvoja kuvioita laatoituksiin.

313

314


315

316

317


318

319


320

Rinnetontti. Rinnetontilla sijaitseva rivi- tai omakotitalo olisi i-h-a-n-a. (Mitenhän taipuisi tosi jyrkkäharjainen talo rinnetontille? heh:)

321


Kakluuni. Haluaisin perinteisen pönttöuunin tulisijaksi. Tällä hetkellä musta miellyttäisi silmää.

322

323

Siinäpä haaveita kerrakseen kuvien muodossa! Kaikenkaikkiaan voidaan sanoa, että minua miellyttää tanskalainen sisustustyyli tällä hetkellä. Suurinosa näistä ratkaisuista on ollut jo kauan haaveenani. Maku ei siis muutu noin vain trendien perässä. Ainoastaan kennomosaiikki- ja kalanruotokuvioinnostus ovat aika tuoreita (innoittajana mm. kesän 2015 asuntomessujen ratkaisut). Talon pintaratkaisuja yms. ei olekaan mielestäni järkevää suunnitella viimeisimpien trendien mukaan, vaan somistusta voi halutessaan muokkailla eri tyylien mukaan. Valitsisin kohtuullisen ajattomia materiaaleja, jotka miellyttävät omaa silmää. Ja tarkkasilmäiset lukijat ovat varmasti huomanneet, että suurimassa osassa kommenteista puhun minä-muodossa. Talo tulisi toki olemaan mieheni kanssa yhteistuumin suunniteltu (onneksi miehelläni ei ole kovin vahvoja visioita :D, mutta toki haluan ja vaadin hänenkin mielipiteen yhteisen kotimme sisustuksesta). Todellisuudessa jos esimerkiksi rakentaisimme, olisi todella vaikea valita materiaaleja kaikesta tarjolla olevasta, turvautuisin kyllä ammattilaisen apuun harmonisen kokonaisuuden saavuttamiseksi.Sen tiedän, että unelmien kotini ei ole mikään suuri linna tai moderni ja kiiltävä kliininen talo. Sopivasti uutta ja vanhaa sekaisin. Rahalla ei saa tunnelmaa, ja esimerkiksi vanhaan tehtaaseen sisältyvä loft olisi tosi ihana.

Useissa valitsemissani inspiraatiokuvissa on päällekkäin monia omia toiveita.  Esimerkiksi vinokattoon on yhdistetty usein parrut, lautalattia... Tämä kertoo, että kokonaisuutta katsoessa olen tyylillisesti jotenkuten "oikeilla" jäljillä. Ja mielestäni juuri parasta tällä hetkellä sisutuksessa on liian harkitun kokonaisuuden puuttuminen.   Itseä harmittaa kun joskus ihmiset remppaavat vanhoista taloista moderneja laitoksia (suuret ovat harmini :D). Tällöin lopputulos on harvoin onnistunut. Sama henki tulisi talossa olla sekä sisällä että ulkona. Jossain vaiheessa peiliovet päällystettiin ja lautalattia vedettiin muovimaton alle piiloon. Usein ne ovatkin olleet käytössä suojalta ja joku entisönti-intoinen voi ne kaiken alta kaivaa.  Tulipas aika-tosi-jättipitkä-postaus. Toivottavasti joku jaksoi edes kuvat katsoa läpi ;).

Unelmia jokaisen sunnuntai-iltaan!


6 kommenttia:

  1. Oi ihania! Voin yhtyä aika moneen haaveeseen noista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan aika moni voisi ;) näitä on mukava aina välillä fiilistellä!

      Poista
  2. Kauniita kuvia. Omaan taloon haluaisin juuri tuollaista tunnelmaa. En vain osaa itse etsiä kuvia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fiilis noissa kuvissa on kyllä ihana, ja kuvat ovat hieman vanhahatavan tyylisiä pääosin. Omaan kotiin mielestäni saa parasta tunnelmaa omilla persoonallisilla jutuilla, mutta kanattaa katsella runsaasti erilaisia sisustuskuvia sisustusta miettiessä, ja poimia mistä asioista itseä miellyttävä tunnelma koostuu:)

      Poista
  3. ihania inspiraatiokuvia!! Meillä on kyllä ihan samat haaveeet :) Varsinkin kalanruotolankkulattia ja ikkunalaudat ovat minunkin haaveissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ne kyllä :) Mulla puolestaan haaveena juurikin kerrostaloasunto Helsingissä kaupungin vilinässä. Veikkaan kuitenki, että ajatuksena pärempi meille kuin käytännössä. Kiva lukee sun mietteitä, tuntuu että tunnen Helsinkiä paremmin :)

      Poista