perjantai 26. helmikuuta 2016

vihertää, ei viherrä, vihertää...

Ja ihan alkuun: sori nuo keski-ikäiset pilkut otsikossa, ne vain tuntuivat kuuluvan siihen. Olen reilun vuoden verran tykästynyt päivä päivältä enemmän viherkasveihin (puhekielellä kukkiin). Nuorempana melkeinpä inhosin erilaisia viherkasveja (hulluilta päiviltä haettavia bonsai –puita lukuunottamatta). Vain harvat ja valitut yksinkertaiset kasvit pääsivät esille. Nykyään kuitenkin pidän lähes kaikista viherkasveista, ja nuo kaikkein yksinkertaisemmat ovat jääneet vähemmälle. Aika ajoin haaveilen jopa yltiöromanttisista murattiköynnöksistä, jotka olivat vajaa kymmenen vuotta sitteen totaalisen no no. En tiedä onko viherkasveihin rakastumisen aiheuttanut iän karttuminen vai muuttuvat trendit. Veikkaan jälkimmäistä. J


103

Vuoden 2016 yksi trendikukka on (perinteinen)palmu. Kaikki tuntevat jonkinlaisen palmun, niin ainakin uskon. Noita eteläisen ilmaston hedelmiä saa runsaasti erilaisina sisäversioina täältä pohjolastakin. Yksi suosikkikukistani on tällä hetkellä hyvin kaunis ja helppohoitoinen palmuvehka (kuva 103). Kyseinen yksilö on koristanut makuuhuonettamme jonkin aikaa. Kasvi ei tarvitse runsaasti valoa, mutta sen koko kasvaa valoisuuden kasvaessa. Ja palmuista päästään seuraavaan isompaan kasviin, joka on kestänyt kodissamme jo pitemmän aikaa: renustrakkipuuhun (kuva 104 vasen yläkulma). Mielestäni reunustrakkipuu muistuttaa hieman palmuja, ja iso kasvi tuo kotoisuutta ja väriä vaaleaan olohuoneeseen. Kauniin ulkomuotonsa lisäksi viherkasveista on hyötyä myös ilmanlaadun suhteen. Ne puhdistavat sisäilmaa, ja näin sopivat hyvin sekä oleskelu- että makuutiloihin.


104

Viherkasveja alkaa löytyä kodistamme neliöt huomioon ottaen aika paljon. Ja en todellakaan ole mikään erityinen viherpeukalo, ja kyllä tässä on tullut pari kasvia viimeaikoina tapettuakin. :D Olen huomannut, että vaikka kukkakauppias tai internet väittää kasvia helppohoitoiseksi ja kestäväksi, näin ei aina todellakaan ole. Oikeastaan vain käytännössä kokeilemalla huomaa, mikä kasvi selviää oman asunnon (ja hoitotason) olosuhteissa. Viherpiipertelyn aloittamiseen hyviä kasveja ovat ennalta mainittujen lisäksi kaktukset. Kenellekään ei taida tulla yllätyksenä että sahara-olosuhteiden kasvit pärjäävät todella kuivina. Meillä on erilaisia pikkukaktuksia, ja hyvin ovat kestäneet jo vuosia (kuvassa104).  Todella kestäviä kaktuksia löytyy hurjasti erimuotoisia, -kokoisia ja -värisiä.


105

Tässä välissä voisin esitellä tekemäni diy-amppelin, joka näkyy yläpuolella olevassa kuvassa (näyttää muuten säälittävän pieneltä, mutta tavallisesti pöydällä on tavaraa, joten avaruus toimii).Amppelia koristaa pieni anopinkieli, jonka lisään helppohoitoisten kasvien jonoon jatkoksi. Minulta löytyy miniversio, mutta kasvi on ehkä tunnetumpi suurempana. En lähde avaamaan tämän terävälehtisen (myöskin ainavihannan) kukan nimen merkitystä enempää. ;) Trendikäs amppeliratkaisu sopii hyvin keittiönpöydän ylle. Neljän hengen pöydällä(tarvittaessa 6n) olisi mukava pitää jatkuvasti ruukkua/maljakkoa, mutta olen huomannut, että sen joutuu siivoamaan usein pois isomman kattauksen toteuttaessa.

Blogit ovat olleet jo jonkin aikaa pullollaan erilaisia amppeliohjeita, joten en ala omaani tässä puhtaaksikirjoittamaan, vaan hyvä malli löytyy esim täältä. Yksinkertaisuudessaan tarvitset tekemiseen vain narua (käytin ikean givande -paperinarua, mutta juuttinaru olisi ollut myös hyvä vaihtoehto), ihan minkä tahansa kokoisen purkin, sakset ja avainrenkaan. Purkkina minä käytin citymarketista tähän tarkoitukseen ostettua tuikkukuppia (hinta huimat 1 €, kuva 106).Päällystin sen kolibri sandilla. Lopputulos muistuttaa hieman trendikästä keramiikkaa (107).Ja jos amppelia halajaa, eikä sitä itse halua tehdä (ohje on kyllä helppo), niin löytyy niitä kivoja valmiinakin.

106107

Yksi uusista viherkasveistani on jo lehtensä pudottanut  limoviikuna (kuvassa 109). Kysyin ohjeet kukkakauppiaalta kasteluun, ruukunvaihtoon yms. ja toimin niiden mukaisesti, joten syynä kuivettumiselle taitaa olla helmikuun valonpuute. Kyseinen kukka voi välillä pudottaa lehtensä ja kukkia uudelleen, mutta jotenkin tuo näyttää jo aika epätoivoiselta. Limoviikunalle onkin  valoelvytys menossa yläkerran makuuhuoneen ikkunan alla. Tämä suhteellisen helppohoitoinen kasvi ei kyllä ainakaan meidän olosuhteissa ilman karttelemaani erikoishoitoa pärjännyt. Lisätään tähän tuholistalle vielä kevään ensi-esikko, joka kuoli tosi nopeasti.

108

Jouluinen sypressi kestää myös hyvin erilaisia olosuhteita. Vaihdon sen keväisempään ruukkuun ja siirsin kylpuhuoneeseen raikkautta tuomaan (kuva 109). Märkätilojen viihtyvyyteen on alettu panostaa entistä enemmän ja nykyään myös wc- ja kylpyhuonetiloissa käytetään runsaasti erilaisia kasveja.

109


Jos et kuitenkaan uskalla hankkia viherkasveja, mutta haluat kotiisi vihreyttä, suosittelen jo ennekin mainostamaani eukalyptuksen oksaa/oksia. Se on myös kuivattuna todella kaunis (kuva 110)! (Useista sisustuslehdistä bongattu myöskin :)

110


Lopputulos: ... kyllä vihertää. Nämä esittelemäni kasvit kestävät siis karkeimpiakin viherpeukaloja. Ihanaa, että kauppojen vihreyksien valikoima kasvaa tasaiseen tahtiin. Vaikka ulkona paukkuu pakkanen, saa kasveilla sisälle kevään tuntua.

Lämpöä perjantaiseen pakkasiltaan!

4 kommenttia:

  1. Freessi koti, amppeli suloinen. Itsekin niitä värkkäillyt :) kiva, kun vierailit blogissani, tervetuloa uudelleenkin! Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) Amppelit on kyllä kauniita ja nostalgisia. Juu pitää vierailla, aina välillä löytyy uusia helmiä blogien joukusta, niitä kun on niin paljon, ettei millään kaikkia ehdi lukea! Samoin kivaa sunnuntaita ja myös täällä saa vierailla ;).

    VastaaPoista
  3. Kiitos linkkauksesta makramee-ohjeeseeni! <3

    VastaaPoista