tiistai 16. helmikuuta 2016

Laminaatin maalausta & Vuodevaatteiden värjäystä

Meidän asunossamme lattiansijaa toimittaa harmaa leveä lankkumainen laminaatti. Vuosi sitten muuttaessa olisin halunnut täysin valkoisen lattian. Tupakeittömme lattia on harmaata laattaa, emmekä halunneet sitä työläisyyden takia vaihtaa. Jotta koko tilan lattian väritys olisi yhteinäinen päädyimme laittamaan koko asuntoon harmaan lattiaan. Ja olen ollut tosi tyytyväinen valintaamme; harmaa tuo kontrastia valkoisille seinille ja on valkoista käytännöllisempi lian kanssa. Ja tällä hetkellä trendikkäämpi, sillä nykykoideissa valkoinen väri näyttää  karanneen kattoon. 

79
Olen jo äidinmaidosta imenyt mieltymyksen vaaleaan sisutukseen, ja vaikka nyt voimakkaista ja murretuista väreistä tykkään kovasti, haluan pitää ainakin vielä yleispinnat neutraaleina vaalean sävyisinä. Mutta palataanpa tuohon lattiaan. Jonkin aikaa sitten mulle kävi niin hassusti, että betolux akva –maalia lorahti meidän alakerran makuuhuoneen lattialle. Siinä yritin itkevän vastasyntyneen kanssa hinkata maalia poissa (mies oli töissä :). Ja jotenkin en jaksanut yhtään tuossa elämäntilanteessa stressata yhdestä pilaantuneesta lattian nurkasta, enkä kyllä vieläkään. Ihan kaikki maali ei hinkkaamalla lähtenyt, mutta muutaman laminaattipalasen olisi mies helposti vaihtanut uuteen. 

Eräänä päivänä sain kuitenkin idean valkoista lattiakynnystä katsellessa, sillä se jotenkin hyppää silmään kahden harmaan lattian kohtaamispisteessä. Koko alakerran makuuhuoneen lattianhan voisi maalata valkoiseksi. Valkoinen lisäisi tilantuntua huoneessa, joka näkyy heti eteisen aulakäytävältä. Ja tämä huone ei kuitenkaan näy esim. olohuoneesta, joten eriparilattiat eivät häiritsisi silmääni. Näin makuuhuoneen lattia saisi kauniin valkoisen tasaisen maalatun värin. Tsekkailin vielä eri blogeista ohjeita, joiden mukaan lattiasta saa kestävän.

80, laminaatti ensimmäisen maalikerroksen jälkeen81, lopputulos: valkoinen lattia

Laminaattia ei tarvitse hioa, se tarvii sen sijaan tartuntamaalia ja kestävää päälimaalia. Meillä olikin sopivasti otex akva –tartunmaalia ja päälle laitettavaa betolux akvaa (roiskahti aikasemmin myös :D). Lattia piti vain pestä huolellisesti ennen maalausta maalarinpesulla. Alussa ja myös maalauskertojen välissä imuroin lattian huolellisesti. Maalikerroksien kuivumista odotin useampia tunteja. Betolux on lattialla samassa tikkurilan lumikko -sävyssä, kuin makuuhuoneen seinät. Maalarinvalkoinen pohjamaali sai luonnonvalkoiset seinät näyttämään hieman kellertäviltä. Olen ihan rakastanut lopputulokseen! Maalattu valkoinen lattia on kauniin tasavärinen ja yhtenäinen verrattuna valkoiseen laminaattiin, kun laminaatin pontteja ei näy. 

82
Olenkin jo aiemmin postaillut sinisestä henkäyksestä makuuhuoneessamme. Nyt kun lattia on valkoinen, mielestäni valkoinen päiväpeite ja tyynyt tekevät tilasta liian kliinisen. Ensin ajattelin värjätä  päiväpeiton virkaa toimittavam untuvapeiton. Mutten kuitenkaan uskaltanut, koska valkoinen päiväpeitto toimii kaikkien värien kanssa hyvin, ja jossakin vaiheessa haluan todennäköisesti sinisestä eroon (saa nähdä kauanko siedän sävyä ;). Päätinkin sitten kokeilla värjäystä erilaisiin tyynynpäällisiin. Sitten alkoi värien pohdinta. Mallailin tikkurilan uuden inspiraatio-oppaan maalisävypalasilla, mikä väri sopisi huoneeseen (kuva 82). 

83

Uuden Glorian koti -lehden kansi ( kuva 83, sain ystävänpäivälahjaksi miekkoselta)  inspiroi kovasti: siinä on kokovalkoisen lattian kanssa käytetty raikasta sinistä ja taitettua oranssia. Oranssi ei kuitenkaan ole minun värini, joten mietin ympäri asuntoa tehostevärinä käyetetyn puuterimaisen vaaleanpunaisen käyttöä vuodevaatteissa (käytännössä tyynynpäällisissä). Lopulta päädyin kuitenkin siniseen. Inspiraation sain sisustuslehdistä, joissa on tänä vuonna ihanan rohkeasti käytetty yhtä väriä runsaasti samassa tilassa, ja hienostuneen ilmeen saa käyttämällä saman värin eri sävyjä. Valitsin väriksi petroolin, jota löytyykin jo lampusta. Väri tarttui oikein hvyin puuvillaisiin ja ramisiin tekstiileihin, tyynynpäällisistä tulikin todella intensiivisen sinisiä. Rikoin hieman makuuhuoneen sinistä maailmaa saviruukulla yöpöydällä (kuva 84), jossa kukkii kevään ensimmäinen esikko. Ihanat saviruukut tuovat lämpöistä ilmettä moderniin kotiin ja ne ovat todella edullisia: kuvan ruukku maksoi bauhausissa 90 senttiä (+ pohjallinen)!  Nämä makuuhuoneen siniset (&jotain somisteita olohuoneessa) tehosteet tuovatkin riittävästi tätä sävyä kotiimme tänä keväänä (ainakin nyt luulen niin :).


84

Touhukasta tiistai-iltaa!

6 kommenttia:

 1. Oih kuinka kaunis lattia ja hienosti pedattu sänky.

  VastaaPoista
 2. Mahtava lopputulos! Mun haave olis juurikin valkoiseksi maalattu lattia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasikin sun haastevastauksista, ei muuta kun maalaileen!
   Meillä on kohta viikon päivät ollut tuo lattia ja joka päivä tulee useamman kerran ihasteltua:)

   Poista
 3. Hei
  Aivan ihana lattia :) onko maali pysynyt hyvin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hieman myöhässä tulee nämä vastaukseni. Maali on pysynyt hyvin normaalilla käytöllä olevalla lattialla. Sänkyjä tuli raahattua (tiedän, että niin ei saisi tehdä) lattiaa vasten, ja niiltä kohdilta maali on nyt kulunut. Mutta normaalilla käytöllä näyttää pysyvän hyvin laminaatissa :)

   Poista